sobota, 6 lipca 2013

GRILLOWANY BAKŁAŻAN

Kolejna odsłona bakłażana, z cyklu wspomnienie minionego lata.
To takie moje Tureckie klimaty.
Właśnie tam zakochałam się w bakłażanie :)
Jeśli jeszcze nie znacie smaku tego cudownego warzywka, polecam spróbujcie, warto.
Pssst.. dodam, że bakłażan to afrodyzjak

SKŁADNIKI:

1 bakłażan
1/2 kostki sera feta
1 łyżka drobno pokrojonego szczypiorku
2 ząbki czosnku
1 łyżka jogurtu naturalnego
pomidory suszone
pieprz kolorowy
sól.

A jak to zrobić:

Bakłażana umyć i pokroić wzdłuż na plastry około 5 mm.
Obficie posolić i pozostawić na około 30 minut.
Czynność ta pozwoli się bakłażanowi wypocić tzn. pozbyć goryczki.
Przepłukać pod bieżącą wodą i osuszyć papierowym ręcznikiem.
Plastry bakłażana delikatnie posolić i oprószyć kolorowym pieprzem, zgrillować na dobrze rozgrzanej patelni grillowej lub na grillu.
Ser feta, połączyć z jogurtem, szczypiorkiem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i odrobiną pieprzu kolorowego.
Zgrillowane plastry bakłażana po przestygnięciu smarujemy przygotowana fetą, układamy na każdym kawałku po 1 suszonym pomidorze i zwijamy w rulon.

Gorąco polecam.


10 komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...